Magnetom Lumina Siemens
  • 78
  • 5

Η Μαγνητική Τομογραφία (MRI) είναι μια τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποιείται  στην ακτινολογία για την εξέταση των εσωτερικών οργάνων. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούν ακτινοβολία, όπως η Αξονική Τομογραφία (CT), η Μαγνητική Τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα ώστε να παράξει ακριβείς εικόνες.

Επειδή η Μαγνητική Τομογραφία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία, η εξέταση αποτελεί μια πολύ ασφαλή διαγνωστική διαδικασία. Ωστόσο, ενημερώστε το προσωπικό εάν είστε έγκυος ή έχετε αλλεργία σε οποιαδήποτε φάρμακα.

Τι απαιτείται για την εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας;

Στο ερωτηματολόγιο ασθενούς, εισάγετε πληροφορίες που είναι σημαντικές για την εξέτασή σας. Εάν απαιτείται σκιαγραφικό μέσο ώστε να ανιχνεύσει ορισμένες δομές στο σώμα σας πιο καθαρά, θα πρέπει να σας χορηγηθεί.

Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, ένα πηνίο-δέκτης θα τοποθετηθεί στην περιοχή του σώματός σας που πρόκειται να εξετασθεί. Μόλις είστε έτοιμοι για την εξέταση, θα μετακινηθείτε αργά μέσα στον μαγνητικό τομογράφο και η απεικόνιση θα ξεκινήσει.

Η Μαγνητική Τομογραφία διαρκεί περίπου 20 έως 60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι. Οι κινήσεις μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ποιότητα των εικόνων και να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ή επανάληψη της εξέτασης.

Τι είναι σημαντικό να προσέξετε κατά την εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας;

Τα μεταλλικά αντικείμενα δεν επιτρέπονται εντός του μαγνητικού τομογράφου λόγω του ισχυρού μαγνητικού πεδίου. Ενημερώστε το προσωπικό εάν έχετε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο σώμα σας τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν, όπως εμφυτεύματα, βηματοδότη και stent.

Πρέπει να αφαιρέσετε τα μεταλλικά αντικείμενα από το σώμα σας πριν από την έναρξη της εξέτασης, όπως σκουλαρίκια, κοσμήματα, γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, κινητά τηλέφωνα ή στηθόδεσμους με μεταλλικά στοιχεία

Πώς νιώθω κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Δεν θα νιώσετε τίποτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα λάβετε ωτοασπίδες για να προστατεύσετε τα αυτιά σας από τους δυνατούς θορύβους του μαγνητικού τομογράφου. Το να βρεθείτε μέσα σε μια στενή σήραγγα μπορεί να είναι μια ασυνήθιστη εμπειρία, γι’ αυτό σας προτείνουμε να κλείσετε τα μάτια σας. Ωστόσο, εάν γίνεται χρήση κάποιου σκιαγραφικού μέσου, η περιοχή του σώματός σας όπου αυτό εισέρχεται μπορεί να έχει αίσθηση ζέστης ή κρύου. Μεγάλα τατουάζ ή με χρώμα μπορούν επίσης να έχουν αίσθηση ζέστης κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Πώς γίνεται μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας – βίντεο

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, μην διστάσετε να μιλήσετε με το ιατρικό προσωπικό. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το παραπάνω βίντεο για πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας.

Πηγή

5 Comments

  1. Χρονης
    21/02/2023 στο 08:03

    Είναι ανοιχτος έχω κλειστοφοβια

    • Hera
      27/10/2023 στο 18:19

      Κλεισε τα μάτια και σκεψου οτι εισαι πχ σε μια βαρκα μεσα στη θαλασσα η κατι αναλογο

      • Νικος
        03/03/2024 στο 20:57

        Πως δεν το σκέφτηκαν τόσοι χιλιάδες κλεοστοφοβικοι εκεί εξω

      • Ζετα
        07/07/2024 στο 01:56

        Δεν παίζει αυτό που λες επειδή και εγώ έχω δεν παλεύεται δύο φορές έχω πάει να κάνω και δε μπορεσα

  2. Γεωργίοσ Πουλακησ
    05/01/2025 στο 01:16

    Δεν το μπόρεσα
    Δεν είμαι κλειστοφοβικος
    Απλά τρομοκρατηθηκα

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *