ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
 • 36
 • 0

Τι είναι η αξονική τομογραφία (CT)

Η αξονική τομογραφία (CT) είναι στην ουσία μια υπεραναλυτική απεικόνιση που γίνεται με τη χρήση ακτίνων Χ.

Επιλέγουμε αυτό το είδος απεικόνισης αντί του συνηθισμένου, όταν θέλουμε να απεικονίσουμε ολόκληρο το σώμα ή μια περιοχή αυτού, με εικόνες εγκάρσιας τομής. Όταν, δηλαδή, θέλουμε μια πιο αναλυτική και λεπτομερή απεικόνιση, σε σχέση με εκείνη που δίνει η απλή ακτινογραφία.

Η αξονική τομογραφία μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια μαλακούς ιστούς, αιμοφόρα αγγεία και οστά σε διάφορα σημεία του σώματος, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λεπτομερή μελέτη των εξής σημείων/περιοχών του σώματος:

 • Εγκεφάλου

 • Ώμων

 • Σπονδυλικής στήλης

 • Καρδιάς

 • Κοιλιάς

 • Γόνατος

 • Θώρακος

 • Στοματικής κοιλότητας

Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας (CT), ξαπλώνετε ανάσκελα σε μια μακρόστενη βάση, η οποία εισέρχεται σε ένα κυλινδρικό μηχάνημα, το οποίο είναι ανοιχτό και στην έξοδό του. Δηλαδή δεν κλείνεστε πουθενά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι πιθανό να λαμβάνετε αναπνευστικές εντολές. Επίσης είναι πιθανό να σας χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία ενδοφλεβίως.

αξονική τομογραφία

Ο συνολικός χρόνος εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά.

Ενώ η βάση και το σώμα, παραμένουν ακίνητα, το εσωτερικό του μηχανήματος περιστρέφεται ακτινογραφώντας το σώμα από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες αυτές αποστέλλονται σε συνδεδεμένους με το μηχάνημα υπολογιστές, και συνδυάζονται μεταξύ τους, για να ανασυνθέσουν εικόνες διατομών (τομών) του σώματος. Με τους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνδυαστούν για να παραγάγουν τρισδιάστατες εικόνες, κάποιας συγκεκριμένης περιοχής του σώματος.

Γιατί κάνουμε αξονική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία έχει πολλές χρήσεις, αλλά ενδείκνυται ειδικά για διάγνωση παθήσεων και αξιολόγηση τραυματισμών. Οι απεικονίσεις αυτού του είδους, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να:

 • διαγνώσει μολύνσεις, μυϊκές διαταραχές και κατάγματα οστών

 • εντοπίσει τα σημεία μαζών και όγκων (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου)

 • μελετήσει τα αιμοφόρα αγγεία και άλλες εσωτερικές δομές

 • εντοπίσει την έκταση των εσωτερικών τραυματισμών και της εσωτερικής αιμορραγίας

 • κατευθύνει χειρουργικές επεμβάσεις και βιοψίες

 • ελέγχει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

Η εξέταση της αξονικής τομογραφίας είναι ανώδυνη και σύντομης διάρκειας, καθώς με τους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους μπορεί να γίνει σε ένα διάστημα, που κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά.

Πώς γίνεται μια αξονική τομογραφία (CT);

Κατά περίπτωση, για τις ανάγκες της εξέτασης, μπορεί να σας χορηγηθεί πόσιμη ή και ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία, πριν ή και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας βοηθάει στην απεικόνιση των κοίλων οργάνων και στον διαχωρισμό τους από τις υπόλοιπες εσωτερικές δομές, τη μελέτη των αγγείων, καθώς και την διαφορική διάγνωση βλαβών ανάλογα με την απεικόνιση τους μετά την λήψη της.

Συστάσεις:

Πριν την εξέταση ενημερώστε τον ιατρό σας για πιθανή εγκυμοσύνη και αλλεργίες.

Τι κινδύνους ενέχει η αξονική τομογραφία;

Με την αξονική τομογραφία ο ασθενής εκτίθεται σε δόση ακτινοβόλησης μεγαλύτερη σε σχέση με τη συνηθισμένη ακτινογραφία. Με τους σύγχρονους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους ωστόσο η δόση είναι ελάχιστη και δεν ενέχει κίνδυνο.

Τι κινδύνους ενέχει η λήψη των σκιαγραφικών ουσιών;

Οι κίνδυνοι από τη λήψη σκιαγραφικής ουσίας από το στόμα είναι απειροελάχιστοι και περιορίζονται σε μικρές διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου (μπορεί σε κάποιους ασθενείς να προκαλέσει διάρροια). Για την ενδοφλέβια χορήγηση ωστόσο υπάρχουν αντενδείξεις εξαιτίας του ιωδίου που περιέχει.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι έχετε φαρμακευτικές αλλεργίες, ή αλλεργία στο συγκριμένο συστατικό, τότε πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας ή το εργαστήριο, και αναλόγως είναι πιθανόν να σας χορηγηθεί πριν από τη λήψη του σκιαγραφικού, αντιαλλεργική αγωγή (κορτικοειδή και αντιισταμινικά), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές παρενέργειες – αν τελικά δεν αποφασιστεί να μην σας χορηγηθεί καθόλου.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε τη νεφρική λειτουργία του εξεταζόμενου, αφού η ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία αποβάλλεται καθολικά μέσω των νεφρών.

Μπορώ να κάνω αξονική τομογραφία αν είμαι έγκυος;

Στην περίπτωση που είστε έγκυος, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Αν και είναι απίθανο η ακτινοβολία του μηχανήματος να βλάψει το έμβρυο, ο γιατρός σας μπορεί εναλλακτικά να συστήσει άλλη εξέταση, όπως υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία, για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος.

Γιατί να προτιμάτε πάντα να κάνετε την εξέταση με μηχανήματα τελευταίας γενιάς;

Τα μηχανήματα τελευταίας γενιάς μειώνουν την ακτινοβολία σε μεγάλο ποσοστό, σε σχέση με τα παλιότερα μοντέλα. Το τμήμα αξονικής τομογραφίας στη διαγνωστική μας μονάδα διαθέτει τελευταίας γενιάς πολυτομικό τομογράφο 64 τομών (AQUILION 64 του οίκου TOSHIBA MEDICAL), ο οποίος μειώνει τον χρόνο εξέτασης (10-15 λεπτά) και την ακτινοβολία κατά 80%, εξασφαλίζοντας απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Η Απεικονιστική Χαλάτση διαθέτει τελευταίας γενιάς πολυτομικό τομογράφο 64 τομών (AQUILION 64 του οίκου TOSHIBA MEDICAL), ο οποίος μειώνει τον χρόνο εξέτασης και την ακτινοβολία κατά 80%, εξασφαλίζοντας απεικόνιση υψηλής ανάλυσης και μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.
Πολυτομικός τομογράφος 64 τομών AQUILION 64 του οίκου TOSHIBA MEDICAL

Πρόκειται για ένα από τα ανώτερα μηχανήματα αξονικής τομογραφίας που διατίθενται στην ελληνική αγορά και παγκοσμίως (best seller), το οποίο ανασυνθέτει τις εικόνες σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας τη δυνατότητα δισδιάστατων και τρισδιάστατων απεικονίσεων. Ο συγκεκριμένος πολυτομικός τομογράφος καλύπτει όλο το φάσμα των εξετάσεων αξονικής τομογραφίας καθώς και ειδικές εξετάσεις, όπως αξονική αγγειογραφία, αξονική κολονοσκόπηση, αξονική στεφανιαίων αγγείων, τρισδιάστατη απεικόνιση κλπ.

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *