kalokairini prostasia
  • 134
  • 0

Τα τελευταία καλοκαίρια η θερμοκρασία του καλοκαιριού όλο και αυξάνεται, σημειώνοντας ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Φέτος είναι ακόμη μια τέτοια χρονιά, με καύσωνες ήδη από τον Ιούνιο! Οι προγνώσεις, όμως, κάνουν λόγο για έναν Ιούλιο, που επίσης θα έχει θερμοκρασία ρεκόρ.

Όντας μαθημένοι σε υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν συνειδητοποιούμε εγκαίρως την επίδραση που μπορεί να έχουν στην υγεία μας τέτοιες θερμοκρασίες και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, μέσα σε ένα τρίμηνο. Δεν το συνειδητοποιούν, όμως, ούτε οι επισκέπτες στη χώρα μας, που, όπως είδαμε φέτος από την αρχή του καλοκαιριού, κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας εξ αυτών βρέθηκαν, δυστυχώς, ακόμη και να χάνουν τη ζωή τους, έχοντας εκτεθεί επί ώρες σε έντονη ζέστη.

Θα πρέπει να συνειδητοποιηθούμε απέναντι στους κινδύνους που επιφέρουν οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το βλέπουμε πλέον και γύρω μας ότι μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία μας, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις της καλοκαιρινής ζέστης στην υγεία μας και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς και ασφαλείς, ειδικά αυτό το πολύ δύσκολο φετινό καλοκαίρι.

Επιπτώσεις της Καλοκαιρινής Ζέστης στην Υγεία

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκύψει από την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την αφυδάτωση. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος, ταχυκαρδία, σύγχυση και απώλεια συνείδησης.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από ό,τι λαμβάνει. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν ξηροστομία, κόπωση, ζάλη και μειωμένη ούρηση.

Ηλιακό έγκαυμα

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, πόνο και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Συμβουλές για να Προστατευτείτε από τη Ζέστη

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής

Προσπαθήστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.

Αναζητήστε σκιά και δροσερά μέρη

Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να περνάτε χρόνο σε σκιασμένα και δροσερά μέρη. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματισμό για να δροσιστείτε.

Φορέστε ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα

Τα ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα βοηθούν το σώμα να διατηρεί τη φυσιολογική του θερμοκρασία και μειώνουν την απορρόφηση της θερμότητας. Φορέστε Ρούχα από

Επιλέξτε ρούχα από φυσικά υλικά

Προτιμήστε ρούχα από βαμβάκι ή λινό, καθώς αυτά τα υλικά επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα και απορροφούν τον ιδρώτα, διατηρώντας σας πιο δροσερούς.

Πίνετε άφθονο νερό

Κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι. Πίνετε νερό τακτικά, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι.

Τρώτε ελαφριά γεύματα

Επιλέξτε ελαφριά και δροσερά γεύματα, όπως φρούτα και σαλάτες, που βοηθούν το σώμα να διατηρήσει χαμηλή τη θερμοκρασία του.

Κάντε Συχνά Δροσερά Ντους

Ένα δροσερό ντους μπορεί να μειώσει γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε άμεση ανακούφιση από τη ζέστη.

Κλειστά Παράθυρα και Σκίαστρα

Κρατήστε τα παράθυρα και τα παντζούρια σας κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εμποδίσετε τη ζέστη να εισέλθει στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε σκίαστρα ή κουρτίνες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Δημιουργήστε Ρεύμα Αέρα (στην περίπτωση που δεν έχετε κλιματιστικό)

Χρησιμοποιήστε δύο ανεμιστήρες για να δημιουργήσετε ρεύμα αέρα. Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα να φυσάει αέρα μέσα στο σπίτι από ένα δροσερό σημείο και έναν δεύτερο να φυσάει αέρα έξω από το ζεστό δωμάτιο.

Χρήση Υγρής Πετσέτας

Βρέξτε μια πετσέτα με κρύο νερό και τοποθετήστε την στον αυχένα σας ή στους καρπούς σας. Αυτά τα σημεία είναι ιδανικά για να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) πριν βγείτε έξω και ανανεώστε το τακτικά, ειδικά μετά από κολύμπι ή έντονη εφίδρωση.

Σημείωση: Γενικά, αν νιώθετε ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες, αποφεύγετε να βγαίνετε από το σπίτι σας όταν έχουμε καύσωνες. Φροντίστε να παραμείνετε εντός της οικίας σας, σε κλιματιζόμενο χώρο.

Ειδικές Ομάδες Κινδύνου

Ορισμένες ομάδες πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες στη ζέστη και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή:

Ηλικιωμένοι: Είναι πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση και τη θερμοπληξία.

Παιδιά: Χρειάζονται συχνές υπενθυμίσεις για να πίνουν νερό και να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Άτομα με χρόνιες παθήσεις: Ορισμένες παθήσεις ή φάρμακα μπορεί να αυξάνουν την ευαισθησία στη ζέστη.

Κλείστε το ραντεβού σας για έναν καλοκαιρινό έλεγχο υγείας

Στη διαγνωστική μας μονάδα στον Πειραιά, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να περάσετε ένα ασφαλές και υγιές καλοκαίρι. Κλείστε το ραντεβού σας για έναν έλεγχο υγείας και λάβετε συμβουλές από τους ειδικούς μας για το πώς να προστατευτείτε καλύτερα από τη ζέστη.

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *