διαγνωστικές εξετάσεις μετά τις διακοπές
  • 2
  • 0

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η επάνοδος στους συνηθισμένους μας ρυθμούς είναι μία μεταβατική περίοδος που -λίγο έως πολύ- μας δυσκολεύει όλους. Δεν είναι μόνο το πνεύμα που χρειάζεται ώθηση να ξαναμπεί σε πρόγραμμα, μετά από όλη τη χαλαρότητα και την ανεμελιά του καλοκαιριού, είναι και το σώμα, που χρειάζεται να προετοιμαστεί καταλλήλως.

Το πόσο καλά είναι το σώμα και ο οργανισμός μας παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο καλά αισθανόμαστε ψυχολογικά και στο πόσο καλά αποδίδουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να μας έχει συμβεί κάτι για να τσεκάρουμε σε τακτική βάση την υγεία μας. Καμιά φορά και οι ιδιαίτερες θερμοκρασίες της κάθε εποχής,  από μόνες τους, αρκούν για να μας επηρεάσουν άμεσα.

Οπότε, σε κάθε περίπτωση, και ειδικά μετά το καλοκαίρι, για λόγους πρόληψης, συντήρησης, ενίσχυσης ή και έγκαιρης θεραπείας, εν όψει μάλιστα της έναρξης του χειμώνα, οπότε αρχίζουμε να εκτιθέμεθα σε ιώσεις, το σώμα μας, όπως κάθε μηχάνημα που το ζορίζουμε με καθημερινή χρήση, χρειάζεται κι αυτό το «service» του, στο οποίο είναι καλό έως και απαραίτητο να περιλαμβάνονται οι εξής εξετάσεις:

  • Γενική Ούρων – Αίματος: Το καλοκαίρι συνεπάγεται υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα αποθέματά μας σε μέταλλα, πχ σε μαγνήσιο! Επιπλέον, οι διακοπές είναι γενικά μια περίοδος ανεμελιάς, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο χαλαροί με τη διατροφή, την άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ελέγξουμε τους βασικούς αιματολογικούς μας δείκτες.
  • Δερματολογικός Έλεγχος: Μια επίσκεψη στον δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη, μετά τις διακοπές, τόσο για έλεγχο του δέρματος από βλάβες που μπορεί να έχει προκαλέσει η  καθημερινή πολύωρη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, όσο και για έλεγχο και για άλλου είδους δερματικά προβλήματα, όπως είναι η δερματίτιδα ή άλλες λοιμώξεις του δέρματος.
  • Πλήρης γυναικολογικός έλεγχος: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της συχνής επαφής με την άμμο (που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών), οι γυναίκες, ακόμη περισσότερο, είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις (π.χ ουρολοιμώξεις). Γι’ αυτό, καθίσταται σημαντικός ο γυναικολογικός έλεγχος, μετά τις διακοπές, και ακόμη δε καλύτερος αν συνδυαστεί με την ετήσια μαστογραφία, που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, από την ηλικία των 40 ετών.
  • Καρδιολογική εξέταση: Η καρδιολογική εξέταση είναι απαραίτητη, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, ειδικά εάν πρόκειται να ξεκινήσουν κάποια αθλητική δραστηριότητα.
  • Ακτινογραφία θώρακος: Απαραίτητη εξέταση για όσους πρωτοξεκινάνε φοίτηση ή θητεία και για όσους εξακολουθούν να έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος.
  • Οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό.
  • Οφθαλμολογική εξέταση: Η πολύωρη έκθεση στο ηλιακό φως, εκτός από το δέρμα, μπορεί να βλάψει και την όρασή μας, ειδικά αν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου. Οπότε, καλό είναι, μετά τις διακοπές, να γίνεται και μια προληπτική οφθαλμολογική εξέταση. Επιπλέον, η οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να εντοπίσει και άλλου είδους ιατρικά ζητήματα, όπως διαβήτη ή υπέρταση.
  • Εξέταση για ΣΜΝ: Το καλοκαίρι μπορεί να επιφέρει ροπή προς εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις με παραπάνω από έναν/μία σύντροφο και χαλαρότητα στα μέτρα προφύλαξης. Στην περίπτωση αυτή, κρίνεται σημαντική η προληπτική εξέταση για τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *