Παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού περισσότερες από 600.000 γυναίκες, κυρίως λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης και λήψης θεραπείας. Στις περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να ξεπερνά το 80%. Η διαπίστωση αυτή καθιστά τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις απαραίτητες για κάθε γυναίκα.

Υπάρχουν μια σειρά από εξετάσεις, που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη μορφολογία των μαστών και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων. Μία τέτοια γρήγορη και ασφαλής εξέταση είναι το υπερηχογράφημα μαστών.

Τι είναι το υπερηχογράφημα μαστού;

Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μία ασφαλής, οικονομική και ανώδυνη εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από ειδικό επιστήμονα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τοποθετείται gel στους μαστούς και στη μασχαλιαία χώρα, και στη συνέχεια γίνεται ακτινωτή σάρωση με ηχοβολέα (ηχητικά κύματα) υψηλής συχνότητας.

Κατά την εξέταση, το μηχάνημα καταγράφει τους ήχους που επιστρέφουν σαν αντανακλάσεις από το σώμα της εξεταζόμενης, και μέσω ειδικού λογισμικού, μετατρέπονται σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 – 15 λεπτά, δεν περιλαμβάνει καθόλου ακτινοβολία, και τα αποτελέσματα δίνονται αμέσως. Η ακρίβεια του αποτελέσματος εξαρτάται αφενός από τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας κι αφετέρου από τη γνώση και την εμπειρία του γιατρού που θα διεξαγάγει την εξέταση.

Πότε γίνεται;

Το υπερηχογράφημα μαστού δεν είναι μία εξέταση που αντικαθιστά τη μαστογραφία. Συνήθως είναι συμπληρωματικός έλεγχος της μαστογραφίας, ειδικά σε γυναίκες άνω των 40, που έχουν πυκνό αδενικό μαστό. Επίσης, αποτελεί συμπληρωματικό έλεγχο σε περιπτώσεις που, είτε στον κλινικό έλεγχο είτε στον αυτοέλεγχο, έχει ψηλαφηθεί κάποιο ογκίδιο.

Για τις γυναίκες κάτω των 40 το υπερηχογράφημα αποτελεί τη μοναδική εξέταση, όπως επίσης και για έγκυες και θηλάζουσες.

Ποιες πληροφορίες λαμβάνουμε;

Το υπερηχογράφημα μαστού μας δίνει αρκετές πληροφορίες για την ανατομία του μαστού, την υφή του και την απεικόνιση εστιών που βρίσκονται εντός των πόρων. Μία βλάβη στον μαστό μπορεί να φανεί σε αρχικό στάδιο κι επίσης μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το αν η βλάβη είναι καλοήθης ή ύποπτη κακοήθειας.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ληφθεί βιοψία με βελόνα ή ιστολογική βιοψία για περεταίρω έλεγχο.

Με τη χρήση πιο σύγχρονων τεχνικών – όπως ένα έγχρωμο Doppler – μπορούμε να καταγράψουμε επιπλέον πληροφορίες για την αιμάτωση του ογκιδίου, ενώ τέλος, με την ελαστογραφία δύναται να εκτιμηθεί ο βαθμός σκληρότητας της βλάβης.

Τι είναι η ελαστογραφία;

Η ελαστογραφία είναι μία νέα εξέλιξη στους ιατρικούς υπερήχους, με την οποία εκτιμάται η σκληρότητα-ελαστικότητα των ιστών. Η εκτίμηση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς γνωρίζουμε ότι οι κακοήθεις βλάβες του μαστού έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα συγκριτικά με τον φυσιολογικό ιστό ή τους καλοήθεις σχηματισμούς.