Η ταχεία μαγνητική τομογραφία είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις τρία λεπτά, γίνεται χωρίς ακτινοβολία, και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις για διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε αρχικό στάδιο.  Πραγματοποιείται με τη χρήση σύγχρονου μαγνητικού τομογράφου, και απευθύνεται σε νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή με ενθέματα σιλικόνης, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 

Τι είναι  η ταχεία μαγνητική μαστογραφία (ultra – fast breast MRI);

Η ταχεία μαγνητική τομογραφία είναι μία νέα απεικονιστική εξέταση, που χρησιμοποιείται πια ευρέως για την εξέταση του στήθους και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι ανώδυνη, διαρκεί μόλις τρία λεπτά, γίνεται χωρίς ακτινοβολία, και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες προληπτικές απεικονιστικές εξετάσεις για διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε αρχικό στάδιο.

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση σύγχρονου μαγνητικού τομογράφου, και απευθύνεται σε νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή με ενθέματα σιλικόνης, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η καινοτομία της μεθόδου είναι ότι βασίζεται στην ανακάλυψη του καρκίνου από τις διαφορές που έχει η αγγείωσή του σε σχέση με τον φυσιολογικό μαστό και τους καλοήθεις όγκους.

Επιπλέον, χάρη στο σύντομο της διάρκειάς της, η ταχεία μαγνητική μαστογραφία έχει χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την κλασική μαγνητική τομογραφία, και προκαλεί λιγότερη αίσθηση δυσφορίας, στις εξεταζόμενες που μπορεί να νιώθουν κλειστοφοβία.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της  ultra – fast μαγνητικής μαστογραφίας είναι η μεγάλη της αξιοπιστία στην ανεύρεση του καρκίνου σε σχέση με άλλες εξετάσεις, όπως η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού. Με την  ταχεία μαγνητική μαστογραφία μπορούν να εντοπιστούν όγκοι σε αρχόμενο στάδιο, με πολύ μικρή διάμετρο (ακόμη και κάτω από 8,5 χιλιοστά), και καρκίνοι που δεν συνοδεύονται από θετικούς λεμφαδένες στη μασχάλη. Αυτή η μέθοδος δηλαδή, μπορεί να εντοπίζει βιολογικά επιθετικούς καρκίνους,  οι οποίοι  πιθανότατα να μην γίνονται αντιληπτοί στη μαστογραφία και τον υπέρηχο.

Συμπληρωματική εξέταση

Η ταχεία (Ultra Fast) μαγνητική μαστογραφία, αν και είναι μεγαλύτερης ευαισθησίας εξέταση συγκριτικά με την ψηφιακή μαστογραφία, εν τούτοις, δεν την αντικαθιστά. Αντιθέτως, πρέπει να θεωρείται μία συμπληρωματική εξέταση. Συνδυαστικά με τη μαστογραφία και τον υπέρηχο του μαστού, μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη διπλάσιων καρκίνων σε πρώιμο στάδιο, και στη μείωση του αριθμού των απαραίτητων βιοψιών.

Η εξέταση αυτή απευθύνεται σε  νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, σε γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης και σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.