Τι είναι το τεστ κοπώσεως;
Το τεστ κοπώσεως (ή δοκιμασία κοπώσεως ή δοκιμασία κυλιόμενου τάπητα) είναι μια καρδιολογική εξέταση, η οποία βοηθάει τους ιατρούς να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά του ασθενούς κατά τη φυσική δραστηριότητα. Είναι ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους καρδιολόγους προκειμένου να προβούν σε εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, «το τεστ κοπώσεως δύναται να μας αποκαλύψει εάν υπάρχει μειωμένη παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες (αρτηρίες που πηγαίνουν στην καρδιά)».
Η εξέταση πρέπει να γίνεται με την καρδιά να αντλεί εντονότερα αίμα – εξού και πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης – ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν προβλήματα, τα οποία δεν θα φαίνονταν αν γινόταν σε κατάσταση αδράνειας ή ήπιας σωματικής άσκησης.
Για τους ασθενείς που δεν μπορούν, για λόγους υγείας (αρθρίτιδες, αναπηρία στα κάτω άκρα κ.λπ.), να υποστούν τη συγκεκριμένη δοκιμασία, ο γιατρός μπορεί να τους χορηγήσει ειδικά φάρμακα, τα οποία θα κάνουν την καρδιά τους να δουλεύει όπως θα δούλευε σε περίπτωση έντονης άσκησης (χημική ή φαρμακολογική δοκιμασία κόπωσης).
Πώς γίνεται το τεστ κόπωσης;
Το τεστ κόπωσης γίνεται πάνω σε κυλιόμενο τάπητα (διάδρομο) ή στατικό ποδήλατο, ενώ ταυτόχρονα ο ασθενής συνδέεται με ηλεκτρόδια, ώστε να έχουμε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα της καρδιακής δραστηριότητας. Το Η.Κ.Γ δείχνει στον γιατρό πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά, μετρά την ισχύ των ηλεκτρικών διεγέρσεων και αναλύει τον καρδιακό ρυθμό.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, διάρκειας έως 15 λεπτών, ο καρδιολόγος αυξάνει σταδιακά την κλίση και την ταχύτητα του τάπητα. Ανάλογα με το επίπεδο άσκησης, καθορίζει και αναλύει την αναπνοή, τα επίπεδα κούρασης, την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση του ασθενούς.
Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη διαδικασία με καθόλου έως ελάχιστο κίνδυνο για τον ασθενή.
Πότε ενδείκνυται η δοκιμασία κοπώσεως;
Η δοκιμασία κοπώσεως ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:
-
Όταν υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση
-
Όταν υπάρχουν ενοχλήματα, όπως ζαλάδες, έντονοι παλμοί, δύσπνοια ή θωρακικό άλγος
-
Όταν υπάρχουν αρρυθμίες
-
Όταν ο ασθενής έχει υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
-
Σε περιπτώσεις προεγχειρητικού ελέγχου
-
Για να καθοριστεί κατά πόσον κάποιος είναι κατάλληλος για πρόγραμμα άθλησης ή καρδιακής αποκατάστασης
-
Για να καθοριστεί αν η θεραπεία που ακολουθείται είναι η κατάλληλη
Αποτελέσματα
Εάν το τεστ κοπώσεως δεν ανιχνεύσει κάποια καρδιακή ανωμαλία, τότε δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ο γιατρός σας να σας καθοδηγήσει για το είδος και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε υγιής.
Εάν παρά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε κάποια ανωμαλία από το τεστ, τα συμπτώματα συνεχίζουν να υφίστανται, ή και επιδεινώνονται, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις.
Εάν το τεστ ανιχνεύσει αρρυθμία ή στεφανιαία νόσο, τότε ίσως απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις και ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων που διαγνώστηκαν από τη δοκιμασία.