- Βιοπαθολογικό
-
από admin
Οι εξετάσεις αίματος είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να παρακολουθείτε την υγεία σας και να εντοπίζετε εγκαίρως, τυχόν προβλήματα. Φυσικά υπάρχει πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων που μπορείτε να κάνετε, κάποιες όμως αιματολογικές είναι πιο σημαντικές.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι 12 από αυτές τις σημαντικές αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο:
Αιμοσφαιρίνη
Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν έχει φυσιολογική επάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματός μας.
Χοληστερόλη
Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σώματος. Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) και η HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη). Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης και τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι ένα άλλο είδος λιπαρής ουσίας (οι εστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα) που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να υποδηλώνουν διαβήτη ή παχυσαρκία.
Γλυκόζη
Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την γλυκόζη.
Λευκοκύτταρα
Τα λευκοκύτταρα είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα χαμηλά επίπεδα λευκοκυττάρων μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη.
Ερυθρά αιμοσφαίρια
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία.
Αιμοπετάλια
Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος. Τα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Νεφρική λειτουργία
Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι πιο συχνές αιματολογικές εξετάσεις αίματος που συστήνονται για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας είναι η Κρεατινίνη αίματος και η Ουρία αίματος.
Ηπατική λειτουργία
Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την πέψη των τροφίμων και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι εξετάσεις αίματος μετρούν τα επίπεδα ενζύμων, πρωτεϊνών και άλλων ουσιών που παράγονται από το ήπαρ. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας περιλαμβάνουν την Τρανσαμινάση Αλανίνης (ALT), την Ασπαρτική Τρανσαμινάση (AST), την Αλκαλική Φωσφατάση (ALP),
την Αλβουμίνη και Ολική Πρωτεΐνη, τη Χολερυθρίνη, τη Γαμμα-γλουταμυλοτρανσφεράση (GGT), την L-γαλακτική αφυδρογονάση (LD) και τον Χρόνο Προθρομβίνης (PT) (δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται το αίμα σας για να πήξει).
Θυρεοειδική λειτουργία
Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σας. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να μας δείξουν πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας, και περιλαμβάνουν τις μετρήσεις των T3, T3RU, T4 και TSH.
Βιταμίνες και μέταλλα
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανεπάρκειας σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη B12, ο σίδηρος κ.ά.
Ορμονές
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού σας. Οι εξετάσεις αίματος μας δείχνουν αν γίνεται υπερπαραγωγή ή μειωμένη παραγωγή κάποιας ορμόνης.
Μέσα από τις ορμονικές εξετάσεις ελέγχουμε τον θυρεοειδή αδένα, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα επινεφρίδια και την υπόφυση, καθώς και την οστεοπόρωση και την γονιμότητα.
Εάν είστε υγιείς, μπορείτε να κάνετε αυτές τις εξετάσεις αίματος κάθε χρόνο. Εάν έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αυτές τις εξετάσεις πιο συχνά.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εξετάσεις αίματος είναι μόνο ένα μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου υγείας. Συνιστάται να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για εξετάσεις και να συζητάτε μαζί του οποιεσδήποτε ανησυχίες έχετε για την υγεία σας.