• 6
  • 1

Η επιλογή του κατάλληλου τομογράφου για μια διαγνωστική εξέταση απεικόνισης μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για όσους έχουν άγχος και κλειστοφοβία. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα του κλειστού έναντι του ανοιχτού μαγνητικού τομογράφου, εξηγώντας γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, ένας κλειστός τομογράφος σύγχρονης τεχνολογίας, μπορεί να ενδείκνυται καλύτερα για όσους έχουν άγχος και κλειστοφοβία. 

Πλεονεκτήματα κλειστού τομογράφου

Καλύτερη ποιότητα εικόνας: Ο κλειστός τομογράφος προσφέρει υψηλότερη ανάλυση και ευκρίνεια εικόνων.

Πιο ευέλικτος: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεικόνιση όλου του σώματος.

Πιο γρήγορος: Η εξέταση διαρκεί συνήθως λιγότερο (15 έως 20 λεπτά).

Είναι καταλληλότερος για:

Ασθενείς που χρειάζονται ειδικές εξετάσεις, όπως αγγειογραφία ή λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Ασθενείς που δυσκολεύονται να παραμείνουν ακίνητοι για πολλή ώρα, όπως τα παιδιά.

Ακόμη όμως και για ασθενείς με άγχος ή κλειστοφοβία (με τη χρήση ειδικών τεχνικών και εξοπλισμού / εξηγούμε παρακάτω αναλυτικά τους λόγους).

Μειονεκτήματα ανοιχτού τομογράφου

Χαμηλότερη ποιότητα εικόνας: Ο ανοιχτός τομογράφος προσφέρει εικόνες με χαμηλότερη ανάλυση και ευκρίνεια σε σχέση με τον κλειστό.

Λιγότερο ευέλικτος: Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεικόνιση όλου του σώματος.

Πιο αργός: Η εξέταση διαρκεί περισσότερο.

Υψηλότερο κόστος: Σε κάποιες περιπτώσεις, η εξέταση σε ανοιχτό τομογράφο μπορεί να είναι ακριβότερη.

Ο ανοιχτός τομογράφος, αν και προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας, ίσως δεν είναι η ιδανική επιλογή για όσους έχουν κλειστοφοβία και άγχος για τους εξής λόγους:

Καθώς ο ανοιχτός μαγνητικός τομογράφος αποδίδει χαμηλότερη ποιότητα εικόνας (άρα δεν μπορεί να ανιχνεύσει μικρές βλάβες) και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απεικόνιση όλου του σώματος, μπορεί στην πρώτη περίπτωση ο εξεταζόμενος να αναγκαστεί σε επανάληψη των εξετάσεων και στη δεύτερη, σε πολλαπλές εξετάσεις, πράγμα το οποίο αυξάνει το άγχος και την ταλαιπωρία.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, η διαδικασία της εξέτασης σε ανοιχτό μαγνητικό τομογράφο απαιτεί έτσι κι αλλιώς παραπάνω χρόνο παραμονής στο μηχάνημα για τον εξεταζόμενο, γεγονός το οποίο επίσης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και την κλειστοφοβία, και να δυσκολέψει ασθενείς με δυσκολία στο να παραμένουν ακίνητοι.

Επιπλέον, όμως, ο ανοιχτός τομογράφος ίσως είναι πιο θορυβώδης σε σχέση με τον κλειστό.

Ενημερωθείτε ολοκληρωμένα σε σχέση με τις επιλογές σας, αναλόγως των ιδιοτήτων και των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, αλλά και με βάση τις διαγνωστικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει η δική σας εξέταση.

Για τους παραπάνω λόγους, στην Απεικονιστική Χαλάτση επιλέγουμε σύγχρονους κλειστούς μαγνητικούς τομογράφους, που διαθέτουν σημαντικά αυξημένο εύρος του κεντρικού θαλάμου (με το εμπρός και το πίσω τμήμα της κλίνης, του κρεβατιού δηλαδή, να είναι τελείως ανοιχτά και ελεύθερα), οι οποίοι προσφέρουν:

  • Κορυφαία ποιότητα εικόνας: Υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια για ακριβή διάγνωση.
  • Αυξημένη ταχύτητα: Σημαντικά μειωμένος χρόνος εξέτασης.
  • Φιλικό περιβάλλον προς τον ασθενή : Σχεδιασμένοι έξυπνα ώστε να παρέχουν στον εξεταζόμενο ηρεμία και χαλάρωση.

Δείτε περισσότερα σχετικά με τους μαγνητικούς τομογράφους που διαθέτουμε στην διαγνωστική μονάδα «Απεικονιστική Χαλάτση» κάνοντας κλικ ΕΔΩ

1 Σχόλιο

  1. Νεκταρία Τσούνη.
    08/06/2024 στο 00:39

    Τέλεια από μεγάλη προσωπική εμπειρία!!!!

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *