• 23
  • 0

Η υγεία μας είναι κάτι για το οποίο όλοι μας ανησυχούμε, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Ευτυχώς, η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε, αφενός να βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς και δυνατοί, κι αφετέρου να ζουν περισσότερο.

Συγκεκριμένες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, που δεν απαιτούν παρά ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο μας, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στον εντοπισμό προβλημάτων υγείας και ασθενειών στα αρχικά τους στάδια. Με αυτό τον τρόπο η θεραπεία τους καθίσταται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Αλλά ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις;

Απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Εξέταση για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Με αυτή την εξέταση εντοπίζεται κάποιο οίδημα ή διόγκωση στην αορτή. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και η μέση φυσιολογική της διάμετρος είναι 28 mm στον θώρακα και 20 mm στην κοιλιά (κοιλιακή αορτή). Ο ρόλος της αορτής είναι να μεταφέρει αίμα από την καρδιά στα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

Για να μιλήσουμε για σχηματισμό ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή θα πρέπει η διάμετρος της κοιλιακής αορτής να ξεπεράσει τα 30 mm (1,5 φορά τη μέση φυσιολογική της διάμετρο). Σε αυτή την περίπτωση, το εξόγκωμα που εμφανίζεται σε κάποια εξασθενημένη περιοχή της αορτής, διευρύνεται όλο και περισσότερο και μπορεί να είναι απειλητικό ακόμη και για την ίδια τη ζωή του ασθενούς.

Σε ορισμένες χώρες συνιστάται σε ανθρώπους μετά τα 65 έτη να εξετάζονται για τυχόν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει ιστορικό ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να συνεννοηθεί με τον γιατρό του και να εξεταστεί νωρίτερα.

Η διάγνωση της ύπαρξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής συνήθως γίνεται με ένα απλό υπερηχογράφημα κοιλίας. Άλλες εξετάσεις για τη συγκεκριμένη διάγνωση είναι:

  • triplex κοιλιακής αορτής & λαγονίων αρτηριών
  • αξονική τομογραφία (CT)
  • μαγνητική τομογραφία (MRI)

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης

Η δύναμη που ασκεί το αίμα στα αρτηριακά τοιχώματα ονομάζεται αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποδυναμώνει την καρδιά καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και νεφρικών προβλημάτων.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης συνιστάται να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια για άτομα μέχρι 50 ετών και μία φορά το χρόνο τουλάχιστον για άτομα άνω των 50. Προφανώς, άνθρωποι που έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης πρέπει να ελέγχονται συχνότερα.

Υπολογίζεται πως σχεδόν ένας στους 3 ενηλίκους στις δυτικές χώρες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, πολλοί εξ αυτών δεν το γνωρίζουν καν, καθώς δεν βιώνουν κάποια συμπτώματα. Η τακτική μέτρηση της πίεσης μπορεί να καταγράψει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει προτού γίνει επικίνδυνο για την υγεία.

Εξέταση που συνιστάται πλέον από την ηλικία των 45 ετών και για τα δύο φύλα

Εξέταση για καρκίνο του εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ή ορθοκολικός καρκίνος, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Πρόκειται για ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται χωρίς προφανή συμπτώματα, άρα ανιχνεύεται συνήθως αργά. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που τον κάνει τόσο θανατηφόρο.

Εάν ο καρκίνος του εντέρου διαγνωστεί νωρίς, τότε στο 90% των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς. Ο καρκίνος του εντέρου εντοπίζεται με κολονοσκόπηση. Για την εξέταση αυτή υπήρχε σύσταση να γίνεται από την ηλικία των 50 ετών και για τα δύο φύλα. Όμως σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (από το 2018),  συστήνεται από την ηλικία των 45 ετών. Ο χρόνος επανάληψής της καθορίζεται από τον ειδικό, αναλόγως το αποτέλεσμα της πρώτης εξέτασης, της ηλικίας και του αν κανείς ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τότε η εξέταση της κολονοσκόπησης συνιστάται από την ηλικία των 40 ετών και για τα δύο φύλα. Παρομοίως, ο χρόνος επανάληψης της εξέτασης ορίζεται από τον ειδικό.

Πέρα από την κολονοσκόπηση, για τις ηλικίες 50 και 74 ετών, κάθε δύο χρόνια μπορεί να γίνεται μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στόχος αυτής της εξέτασης δεν είναι ο εντοπισμός του καρκίνου αλλά ο εντοπισμός σημαδιών (π.χ αίμα στα κόπρανα) που να μας προειδοποιούν για σημάδια εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.

Εξέταση που συνιστάται για τις γυναίκες από την ηλικία 35-40 ετών

Μαστογραφία

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους. Υπολογίζεται πως στις περισσότερες χώρες της Δύσης 1 στις 10 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Γι’ αυτό και όλες οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις.

Εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μία γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη της μαστογραφία μετά την ηλικία των 35 και πριν από αυτή των 40. Πρέπει δε να επαναλαμβάνει την εξέταση αυτή κάθε 1 με 2 χρόνια.

Εξέταση που συνιστάται για γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών

Προσυμπτωματικός έλεγχος (για καρκίνο τραχήλου της μήτρας)

Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Γαλλία διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περίπου 3.000 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παλαιότερα, ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελούσε την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια όμως τα περιστατικά και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου έχουν μειωθεί σημαντικά.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια πολύ απλή και ανώδυνη εξέταση, το γνωστό σε όλους μας «τεστ Παπ». Κατά την οποία λαμβάνονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας (το κατώτερο και πιο στενό τμήμα της μήτρας) και εξετάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι παθολογικά. Είναι μια εξέταση που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μεταξύ 25 και 64 ετών, και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Διαφορετικά ο γιατρός μπορεί να συστήσει και νωρίτερα.

Διαγνωστική μονάδα «Απεικονιστική Χαλάτση»

Η διαγνωστική μονάδα «Απεικονιστική Χαλάτση», με έδρα τον Πειραιά παρέχει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εξετάσεων (περισσότερες από 54 διαφορετικές εξετάσεις). Διαθέτουμε 10 διαφορετικά τμήματα, κορυφαίους και εξειδικευμένους ιατρούς και μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής.

Προσθέστε Σχόλιο

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα δημοσιευτεί. Τα υποχρεωτικά πεδία φέρουν σήμανση *