- Βιοπαθολογικό
-
από administrator
Κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτό που ονομάζουμε αραιό αίμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ λίγα αιμοπετάλια, τα συστατικά εκείνα που βοηθάνε στην πηκτικότητά του. Το αραιό αίμα έχει κάποια συμπτώματα, με τα κύρια να είναι η υπερβολική αιμορραγία και οι μώλωπες.
Συνοπτικά, το αίμα αποτελείται από τέσσερα κύρια συστατικά: το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια αποτελούν το 1-2 τοις εκατό του αίματος και το βοηθούν να πήξει.
Όταν το αίμα είναι αραιό, τότε λέμε ότι υπάρχει θρομβοπενία, η οποία προκαλείται από χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.
Το φυσιολογικό επίπεδο αιμοπεταλίων στο αίμα κυμαίνεται μεταξύ 140.000-400.000 ανά χιλιοστόλιτρο (mL). Εάν τα επίπεδα των αιμοπεταλίων πέσουν κάτω από 140.000 / mL, αυτό μπορεί να υποδηλώνει αραίωση αίματος και άρα θρομβοπενία.
Γιατί μπορεί να πάθει το αίμα αραίωση;
Τα αιμοπετάλια παράγονται στον σπλήνα. Μετά τον σχηματισμό τους, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, μεταξύ 7 και 10 ημερών.
Ο φυσιολογικός αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να μειωθεί εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι εξής:
Μειωμένη παραγωγή αιμοπεταλίων
Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ιός HIV, η ηπατίτιδα C, η παρωτίτιδα, η ερυθρά ή ο ιός Epstein-Barr μπορεί να προκαλέσουν μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.
Οι διαταραχές του μυελού των οστών, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, επίσης μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των παραγόμενων αιμοπεταλίων.
Φαρμακευτική αγωγή
Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Δύο κύριοι τύποι φαρμάκων αραιώνουν το αίμα:
• Τα αντιπηκτικά: Περιλαμβάνουν ηπαρίνη και βαρφαρίνη και δρουν για να επιμηκύνουν το χρόνο που απαιτείται για να σχηματιστεί θρόμβος.
• Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα: Η ασπιρίνη είναι ένα παράδειγμα και μπορεί να αραιώσει το αίμα και να αποτρέψει τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβο.
Διαταραχές του σπλήνα
Ο σπλήνας παράγει αιμοπετάλια, επομένως τα προβλήματα με τον σπλήνα μπορούν να προκαλέσουν αραίωση στο αίμα. Τα προβλήματα/παθήσεις που επηρεάζουν τον σπλήνα περιλαμβάνουν:
• την σπληνομεγαλία ή διογκωμένη σπλήνα
• και τον υπερπλασιασμό, που μπορεί να προκαλέσει παγίδευση αιμοπεταλίων στον σπλήνα
Αυξημένη καταστροφή αιμοπεταλίων
Ορισμένες αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων που καταστρέφονται. Εάν δεν γίνεται αρκετά γρήγορα νέα παραγωγή αιμοπεταλίων, το αίμα μπορεί να αραιώσει.
Χρόνια ηπατική νόσος (CLD)
Η CLD μειώνει τα επίπεδα της θρομβοποιητίνης, της ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή αιμοπεταλίων. Τα χαμηλά επίπεδα θρομβοποιητίνης μειώνουν τον ρυθμό παραγωγής των αιμοπεταλίων.
Άλλοι παράγοντες:
• Γήρανση: Οι αριθμοί των αιμοπεταλίων μπορεί να μειωθούν με το γήρας.
• Γενετική: Μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων λόγω γενετικών παραγόντων.
• Εγκυμοσύνη: 5-7% των εγκύων γυναικών υφίστανται αραίωση του αίματος, εξαιτίας μείωσης του αριθμού των αιμοπεταλίων
Συμπτώματα
Η αραίωση του αίματος, συχνά, δεν προκαλεί συμπτώματα. Γι’ αυτό συνήθως εντοπίζεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος που διενεργείται για τον εντοπισμό μιας άλλης πάθησης.
Ο χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων κάνει το αίμα να πήζει πιο δύσκολα, οπότε υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία, ακόμη κι από ένα μικρό κόψιμο, μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα στο αίμα.
Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι η αιμορραγία ούλων, η ρινορραγία, το αίμα στα κόπρανα και η βαριά εμμηνορροϊκή ροή χωρίς θρόμβους.
Περιστασιακά, ένα άτομο με αραιό αίμα μπορεί επίσης να εμφανίζει ξαφνικούς μώλωπες γνωστούς ως πορφύρα ή αιμορραγίες στο δέρμα που ονομάζονται πετέχειες.
Διάγνωση
Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αραίωση αίματος με Πλήρη Καταμέτρηση Αίματος (CBC).
Θεραπεία
Η θεραπεία για το αραιό αίμα θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, μερικές φορές η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να μην αλλάξει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, και το αίμα να παραμείνει αραιό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί συνταγογραφούν κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία του αραιού αίματος, σε καταστάσεις όπως η ιδιοπαθής θρομβοκυτταροπενική πορφύρα (ITP). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συστήσουν μετάγγιση αιμοπεταλίων.
Πότε να δείτε γιατρό
Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική διάγνωση εάν έχετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν αραιό αίμα. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας και να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.
Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να πάρετε και πώς να διαχειριστείτε προβλήματα, όπως είναι η υπερβολική αιμορραγία, που προκαλούνται από την αραίωση του αίματος.
Μαρία
01/12/2021 στο 22:23Έχω χαμηλά αιμοπετάλια,μπορώ να κάνω το εμβόλιο κοβιντ;
administrator
03/12/2021 στο 09:06Ο γιατρός σας που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό σας μπορεί να σας το πει αυτό.
Οι οδηγίες και η διεθνής πρακτική λένε ότι ο αριθμός των αιμοπεταλίων δεν είναι κριτήριο για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο και ποιος όχι. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει.
ΣΠΎΡΟΣ
14/12/2021 στο 19:07Καλησπέρα, η μητέρα μου είναι ανεμβολιαστη έχει καρκίνο κηρωση ήπαρ, έκανε μετάσταση σε γεννητικά όργανα και μαστό,, αφαίρεση μαστού,,, εδώ κ 4 χρόνια παίρνει χάπια,,, έχει κ αιμοπετάλια χαμηλά 63.000,,,δοξα τθεο τ μόνο πρόβλημα είναι η κούραση,, σ περπάτημα 500μ.,εκει κουράζετε,,,, θ ήθελα τ γνώμη σας γ τ εμβόλιο κατά τ κορονοιου,, σας ευχαριστώ
administrator
20/12/2021 στο 15:20Μόνο ο γιατρός που την παρακολουθεί μπορεί να σας το πει αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ.
ΕΛΕΝΗ
11/01/2022 στο 11:29Εχω 85000 αιμοπεταλια πήγα σε αιματολογο και μου είπε και βέβαια θα το κάνεις σε νοσοκομείο με βεβαίωση αιματολογου
Παθολόγος φίλη μου είπε αν έχεις κάτω από 120000 δεν κάνεις ΚΑΝΕΝΑ
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ελένη
21/11/2022 στο 15:27Να σε ρωτήσω κάτι έχω και εγώ πολύ χαμηλά αιμοπετάλια εδώ και 1 50 χρόνο πάω Παπαγεωργίου κάθε δύο εβδομάδες και μου βάζουν αιμοπετάλια και πρόοδο δεν βλέπω δεν μπορώ να εργαστώ ζαλίζομαι και κουράζομαι πολύ εύκολα θα ήθελες να μου πεις σε πιον γιατρό πας
Βασω
11/08/2023 στο 22:29Έχει κ ο αντρας μου το ίδιο πρόβλημα! Έχεις βρει κάποιο καλό γιατρό να μου προτείνεις;
Νικόλαος
01/02/2022 στο 22:39Εχω αραιό αίμα μπορώ να δώσω αιμοπετάλια?η εναλλακτικά μυελος οστών?
administrator
02/02/2022 στο 10:50Ο αιματολόγος σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας συμβουλέψει για αυτό.
Βασιλική Φαββατα
27/12/2022 στο 17:22Καλησπέρα σας. Έχω αιμοπετάλια 110000 μπορώ να κάνω εξαγωγή δοντιού ή κινδυνεύω από αιμορραγία
Θωμάς
15/08/2022 στο 09:18Γιά εσάς που ρωτάτε, να ΜΗΝ κάνετε εμβόλιο για τον Covid όσοι έχετε χαμηλά αιμοπετάλια. Εγώ πήρα απαλλακτικό από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή έπειτα από βεβαίωση του αιματολόγου μου. Βέβαια όπως αποδείχτηκε, καλό είναι να μην το κάνετε έτσι και αλλιώς.
ΟΛΓΑ ΜΑΚΡΗ
31/01/2024 στο 14:17Θωμά καλησπέρα, είδα τυχαια το σχόλιο σου σχετικά με τα χαμηλα αιμοπελια και τον εμβολιασμο για κορωνα.Θα μπορουσες να μου δωσεις κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την δικιά σου περιπτώση? Σε ευχαριστώ