Τμήμα Υπερήχων

 

  • tmima-yperixon-1
  • Yπερηχογραφία σώματος
  • Παιδική υπερηχογραφία (οισοφάγου- στομάχου, ισχίων, κοιλίας )
  • Κυήσεως- Τρισδιάστατη απεικόνιση εμβρύου (3D / 4D)
  • Color Doppler Αγγείων
  • Παρακεντήσεις μαστών (FNA)
  • Παρακεντήσεις θυρεοειδούς-λεμφαδένων (FNA)
  • Βιοψίες προστάτου

tmima-yperixon-2

 

tmima-yperixon-3Στο τμήμα Υπερήχων εφαρμόζεται μια νέα τεχνική, η ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.  Η εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος . Εφαρμόζεται κυρίως σε βλάβες του μαστού, ήπατος, θυρεοειδούς, λεμφαδένων και μυοσκελετικού συστήματος και  μας δίνει πληροφορίες που σχετίζονται με την ελαστικότητα (σκληρότητα) μιας βλάβης . Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να εκτιμήσει με περισσότερη ακρίβεια την πιθανότητα κακοήθειας και ενδεχομένως να περιορίσει τις βιοψίες τουλάχιστον σε βλάβες οι οποίες εκτιμώνται καταρχήν ως καλοήθεις.  Αν τελικά απαιτηθεί βιοψία, με την ελαστογραφία μπορεί να εντοπιστεί η πιο ύποπτη περιοχή για λήψη υλικού. Στο ήπαρ, ιδιαίτερα σε κίρρωση ή ηπατίτιδα εκτιμάται ο βαθμός ίνωσης (με ίση ακρίβεια με το Fibroscan) και έτσι είναι δυνατή η παρακολούθηση της θεραπείας, χωρίς να απαιτείται η βιοψία.
Είναι ανώδυνη, απλή γρήγορη και οικονομική μέθοδος .
Στο τμήμα μας χρησιμοποιούμε δύο τύπους ελαστογραφίας , την SHEAR WAVE και την STRAIN ελαστογραφία με νέους υπερηχοτομογράφους υψηλής ευκρίνειας  που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

 

tmima-yperixon-4ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΥΗΣΕΩΣ: Στο κέντρο μας διενεργούνται όλοι οι υπέρηχοι κυήσεως, όπως η αυχενική διαφάνεια, το Β΄ επιπέδου, το βιοφυσικό προφίλ, το Doppler κυήσεως, τα οποία καταγράφονται σε DVD. Επιπλέον είναι δυνατή η  τρισδιάστατη και τετραδιάστατη (τρισδιάστατη σε πραγματικό χρόνο) απεικόνιση του μωρού. Το πλεονέκτημα τους είναι η παροχή πρόσθετων πληροφοριών, αφού βοηθάει στην ακριβή απεικόνιση και στην ευκολότερη διάγνωση, ιδιαίτερα εμβρυϊκών δυσπλασιών.

 

tmima-yperixon-5ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΕΙΣ-ΒΙΟΨΙΕΣ: Στο τμήμα  υπερήχων λειτουργεί και επεμβατικό τμήμα, όπου διενεργείται η κατάλληλη λήψη ιστοτεμαχίου ή κυτταρικού υλικού από το σωστό σημείο με την βοήθεια της υπερηχογραφικής απεικόνισης. Η υπερηχοτομογραφία είναι μια μέθοδος χωρίς ακτινοβολία, η οποία προσφέρει εύκολη απεικόνιση σε βλάβες ή σε ύποπτες περιοχές συγκεκριμένων οργάνων και κατευθύνει με ακρίβεια την επεμβατική διαδικασία. Τα δείγματα που λαμβάνονται επεξεργάζονται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και η διάγνωση είναι έτοιμη συνήθως σε δύο με τρεις ημέρες.